Proiect: „Asistența psihopedagogică la nivel gimnazial – repere europene de incluziune”
ID: 2023-1-RO01-KA121-SCH-000130041
Buget: 27,894 €

Obiectivele Proiectului
Proiectul urmărește dezvoltarea unei rețele de cadre didactice capabile să intervină în echipe multidisciplinare, având ca scop sprijinirea fiecărui elev pentru a-și atinge potențialul maxim. Acesta se angajează să promoveze incluziunea educațională la nivel european, punând accent pe colaborare, toleranță și respect.

Consorțiul de Implementare
Proiectul este coordonat de CJRAE Ilfov și implică următoarele instituții:
• CJRAE Ilfov (coordonator)
• Centrul Școlar de Educație Incluzivă Periș
• Școala Gimnazială Nr. 1 Balotești
• Școala Gimnazială „Al. Odobescu” Chiajna
• Liceul Teoretic „Radu Popescu” Popești-Leordeni

Activități / Impact/Rezultate
Proiectul include trei fluxuri de mobilități cu echipe multidisciplinare formată din profesori consilieri, profesori de sprijin și cadre didactice. Activitățile desfășurate au avut un impact educațional semnificativ, incluzând:
• Activități de învățare incluzivă la clasele V-VIII, atât în grupuri cu elevi tipici, cât și cu copii cu cerințe educaționale speciale (CES).
• Utilizarea exercițiilor și fișelor de lucru în cadrul orelor de educație socială, consiliere, limba română, istorie și religie catolică.
• Implicarea elevilor în activități de voluntariat, precum strângerea de donații pentru colegii cu situații economice precare.
• Sprijin pentru elevii cu dificultăți de învățare, prin sesiuni de teme și exerciții de alfabetizare.
• Mese rotunde pentru cadrele didactice, discutând bune practici în integrarea copiilor cu CES.

Celebrări și Activități Tematice
Cu ocazia Erasmus Days, au fost organizate diverse activități la nivelul tuturor claselor, axate pe incluziune, toleranță și înțelegerea diversității umane.
Cu ocazia celebrarii Erasmus Days am avut surpriza ca plecad de la cateva idei si sugestii oferite de cadrele didactice implicate in proiect, sa se realizeze la nivelul majoritatii claselor ( primar/gimnazial /liceu, activitati pe tema incluziunii, dezvoltarii toleranei, cunoasterii diversitatii naturii si intelegerii diversitatii umane
Proiectul „Asistența psihopedagogică la nivel gimnazial – repere europene de incluziune” a insuflat Energia Erasmus în activitatea Liceului Teoretic „Radu Popescu”. Privim cu entuziasm spre viitor, hotărâți să continuăm demersurile de construire a unui mediu educațional incluziv, în care fiecare copil să își poată atinge potențialul maxim
Ne propunem să inițiem proiecte și acțiuni care să sprijine dezvoltarea unui mediu educațional armonios, inspirat de natură, iar noi, ca comunitate educațională, să facem pași concreți pentru a o proteja și a o susține, acum și în viitor, prin generațiile pe care le formăm.

– – –

În acest an școlar, Liceul Teoretic „Radu Popescu” a fost implicat în programul de mobilitate Erasmus + ACȚIUNEA KA 1 DIN CADRUL PROIECTULUI DE ACREDITARE A CJRAE ILFOV-Nr de identificare – 2023-1-RO01-KA121-SCH-000130041 „Asistența psihopedagogică la nivel gimnazial – repere europene de incluziune”, în perioada februarie-aprilie 2024.

Proiectul ERASMUS+ a cuprins 3 cursuri de formare la care au participat 4 cadre didactice din unitatea noastră:
1.⁠ ⁠Cursul „Diversity in the classroom: teaching tolerance and overcoming prejudices and discrimination” (Bologna – Italia, 19.02.2024 – 23.02.2024);
2.⁠ ⁠Cursul „Inclusive Education: All Children Are Special” (Barcelona – Spania, 04.03.2024 – 08.03.2024)
3.⁠ ⁠Cursul „Essentials Of Project Management – Give Plus To Your Institution With Qualitative Standards Of Pmi” (Malta, 07.04.2024 – 11.04.2024).
Cadrele didactice au format echipe multidisciplinare și au participat la cursuri de formare practice, cu multe activități interactive, cu rol de formare și dezvolare a unor abilități menite să-i ajute pe elevi să comunice eficient și să integreze cu ușurință în colectivele claselor copiii cu cerințe educaționale speciale.
În perioada martie-iunie 2024, cadrele didactice participante au diseminat informații prețioase din cadrul cursurilor ERASMUS +:
– în activități de informare pentru cadrele didactice, în cadrul consiliilor profesorale, comisiilor metodice, cercurilor pedagogice și a sesiunilor de comunicări din cadrul unității noastre și la nivelul județului Ilfov;
– în activități didactice, la clasele la care predau, cu elevii din învățământul gimnazial.